GÜZEL GÖREN GÜZEL DÜŞÜNÜR; GÜZEL DÜŞÜNEN HAYATINDAN LEZZET ALIR

2 Aralık 2007 Pazar


MAKLUBE
Derler ki aşure gibi ,bu da, evde kalan son malzemelerle yapılmış bir yemektir ve yiyenler yedikleri bu yemeği kolay kolay unutmaz.
Ramazan etkinligi nedeni ile maklube tarifim acil olarak bu bloga taşındı,yorumlar hala diğer sitemde ama en kısa zamanda onlar da taşınacak..Size son günlerde -hatta son yıllarda - yedigim en lezzetli yemeği anlatmak istiyorum bugün..Yukarda gördüğünüz harika yemeği çok sevdigim bir arkadaşım yaklaşık yirmi kişilik bir misafire yapmıştı ve nasıl güzeldi anlatamam..Daha önce bu yemegi bir kaç kez yemiştim,bir iki kez de kendim yaptım ama bu öyle bir yemek ki..İspanyolların paellası,bursalıların kapaması,muharrem ayının aşuresi gibi iki kişi için yapılmaz..Kalabalık olmak lazım..O yüzden evde çok pişirdigim bir yemek değil..O gün arkadaşımda yedigimiz ise- pek çogumuz aynı şeyi ifade etti- yedigimiz en lezzetli yemekti..
Derler ki aşure gibi ,bu da, evde kalan son malzemelerle yapılmış bir yemektir ve yiyenler yedikleri bu yemeği kolay kolay unutmaz.
.Bu yemeği arkadaşları ile birlikte yiyen bir çocuk eve gelerek annesine tarif eder ve bu yemegi pişirmesini ister,anne tarif üzere yemegi pişirir ama çocuk hiç beğenmez,geri dönüp yemegi pişirenlere tarifi tekrar sorar ve unuttukları bir şey olup olmadığı konusunda ısrar eder ve tarifi veren gülerek ekler..Bir tutam dostluk..bir tutam kardeşlik...bir tutam da samimiyet eklemeniz lazımdı diye..
MALZEMELER-10 kişilik-
-1,5 kg.baldo pirinç
-1,5 kg.et
-3 adet büyük soğan
-5 adet patates
-yeşil salata malzemesi
-yogurt
-125 gr tereyağı
Etler güzelce haşlanır,haşlanan etin içine kendi suyundan 1-2 kepçe eklenerek su iyice çektirilir,suyunu çekince içine tuz,karabiber,çok az kekik ve pulbiber eklenir,tereyağının yarısı da ilave edilerek1-2 kez çevrilir ve kapatılır.
Soğanlar soyulur ve halka halka doğranır.Patatesler halka halka doğranarak kızartılır.
Tencerenin dibine patatesleri kızarttığımız yağdan 2-3 kaşık dökülür,soğanlar tencerenin dibini tamamen kapatacak şekilde yerleştirilir,onun üzerine kavurdugumuz etlerin yarısı yerleştirilir,ve kaşıkla bastırarak düzeltilir,daha sonra patateslerin yarısı yerleştirilir ve üstüne de yıkanmış pirincin yarısı yerleştirilerek bastırılır.
Kalan et ve patatesler araya konur,kalan pirinç te eklenerek kaşıkla bastırılır,tencerenin kenarından şekli bozmamaya gayret ederek kaynamış su ilave edilir,isterseniz ölçü kullanabilrsiniz ama arkadaşım pirinçlerin üzerini 1-2 parmak geçene kadar su ilave etmiş,en üste de kalan tereyağı eklenir,aralarda tuz serpilir.
Su kaynayana kadar harlı ateşte daha sonra çok kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirlir.Biraz demlendirilir.
Büyük bir tepsinin ortasına tencere ters çevrilir ve mevsim sebzeleri ile yapılan bol limonlu ve yağsız salata kişi sayısına göre yerleştirilir,arada kalan boşluklara yogurt konur.
Tencere kaldırılır ve bu muhteşem görüntü ile hayret çığlıkları atmaya başlamış olan misafirlere servis yapılır....
AFİYET OLSUN...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

dsfsdfsdf

eternalsummon dedi ki...

bayılırım maklubeye, hele yoğurdu bolsa, eti güzel pişmişse, orasındaki kaşık benim önüme devrilmezse allahhhhh:D