GÜZEL GÖREN GÜZEL DÜŞÜNÜR; GÜZEL DÜŞÜNEN HAYATINDAN LEZZET ALIR

2 Aralık 2007 Pazar

Nedir bu maklubee ????


Etli,sebzeli,pilavlı,yoğurtlu bi tür yemek

Hemen ağzınız sulandı dimi :)

bir kiz ismi degil bir yemektir maklube (makluba degil). gayet encrypted bir yemektir yalniz. devasa boyutlarda pi$irilir ve sunulur "bir kisim" cemiyetlerde. karmakari$ik bir pilav olarak du$unulebilir. konuyla ilgilenenler icin anahtar kelime:(bkz: isti$are)anlamayanlar icin bonus:(bkz: isparta)hala anlamami$lari sonraki entrylere havale ediyorum.

harika bir pilav böyle içine kuş üzümü , badem , kuşbaşı et ve patlıcan ve tarçın konulur . yanında kesin cacık olmalıdır , o zaman işte her şey durur , siz ona bakarsınız o size iki sn sonra kocaman ters çevrilmiş pilav tabağında sadece küçük patlıcan dilimleri kalır .


orta dogu yemegidir denebilir. guneydogu'da mardin de bol bol yapılır. akıllara ziyan yemek kulturunun bir parcasıdır, arap kokenli olmanın dayanılmaz guzelligi yemeklerin vazgecilmezlerinden. suriye'de urdun'de lubnan'da ve filistin'de ki kardeslerimiz tarafından da yapılır. kendine gore cevirenler de vardır ama patatesle cok agır oluyor kanaatindeyim. en guzeli tavuktan yapılan ve icinde bir de patlıcan ihtiva edendir bana gore. bir de yurtdısından donusumde anneme ilk yaptıracaklarım listesindedir. arapcada ters dondurmek demektir aynı zamanda, pilav konusunda tek rakibi bir diger guneydogu yemegi olan perde pilavıdır. (bkz: perde pilavı)
üstü yufka kaplanarak servis edilen versiyonu da vardır. perdeli maklube denir kendisine.

hipnotik bir yemektir. ilk kaşıkla birlikte telkine açık hale geliyorsunuz. beş kaşık sonra düşünme yeteneğinizi tamamen kaybediyorsunuz (o noktada bir abi mırıl mırıl kırmızı kitaptan bir şeyler okumaya başlıyor zaten). midenizi tıka basa doldurmanız halinde muhabbet fedaisine dönüşmeniz işten değil.


bu yemeğin sırrı, niteliği ve genel kabul görmüş, neredeyse kadim bir gelenek halini almış servis biçimi nedeniyle, yadırganmaksızın topluca yenebilmesi ve bir farklılık oluşturmasındadır. bir topluluğa yeni gelmiş misafir, mesela kuru fasulye tenceresine on kişinin kaşığını daldırmasını yadırgayabilir ama bu yemekte öyle bir durum yoktur. (bkz: ihlas) (bkz: uhuvvet)farklılık oluşturma esprisi de şudur, bu yemeği bir defa yemiş olan insan, tadını, şeklini, servis biçimini kesinlikle unutamaz. neticede bu yemek, gidip lokantada isteyip yiyebileceğiniz veya annenize yaptırabileceğiniz türden bir yemek değildir. 15-20 sene sonra bile aklınıza geldiğinde, sadece yenen yemeği değil, yemek esnasında ve yemekten sonra yapılan konuşmaları ve size o yemeği ikram eden insanları da hatırlarsınız. eğer hatırlamıyorsanız, o yemeğe harcanan emek, zaman ve para boşuna gitmiş demektir. bazı meclislerle özdeşleşmiş olması, aslında o meclisin evsahiplerinin, misafirlerine ne derecede önem verdiklerinin bir göstergesidir. peygamber efendimiz de, hem mekke'de hem de medine'de, insanlara islamı anlatırken, onlara özel ziyafetler düzenlemiş ve bu bu ziyafetler esnasında islam'ı insanlara tebliğ etmiştir. yani, islam'ı insanlara tanıtma ve sevdirme'de, kadim bir gelenek ve yöntemdir ziyafet vermek, yoksa yeni keşfedilmiş bir şey değildir.maklube'yi bilen daha pek çok gizli şeyi de bilir bu bir paroladır filan gibi sözler edilmiş ki, ben bu türden laflara çok gülüyorum. insanlar ne kadar meraklı gizli şeyler varmış gibi, o da onları biliyormuş gibi gözükmeye. nedamet getirmiş tetikçi karizması oluşturmak mı isteniyor, anlaması zor, enteresan bir psikoloji. bahadır boysal'da bir benzerini gözlemleyebilirsiniz bunun. gizli dediğin nedir ki arkadaşım? istişare mi? (bkz: istişare) türkiye'de üniversite okumuş hangi öğrenci, etrafında en az bir tane bu insanlardan görmemiştir? kaçının yakın bir arkadaşı bu evlere gidip bu türden sofralara kaşık sallamamıştır? neredeyse herkesin bildiği bir yemekten parola olur mu? bunun gizliliği mi kalmış yahu?bir de tariflere çok takılmamak lazım. maklube'nin temel esprisi, altına patates döşenmiş tepside pişmiş pirinç pilavının tepsi içinde etrafında garnitür olacak şekilde servis edilmesidir. isterseniz, patateslerin üzerine bir sıra soğan, üstüne et döşersiniz, isterseniz tavukla, isterseniz deve kuşu etiyle yaparsınız, keyfinize kalmış. ama mutlaka lezzetli olsun diyorsanız, içine bir tutam "ihlas tuzu" katmalısınız, işin sırrı budur.

-----------------------------------------------------------
tadını en merak ettiğim yemek. zira alemlerde bir "mit" olma yolunda ilerliyor, etraf maklubeyi bilenler ve bilmeyenler şeklinde ayrılmış durumda. bunu şöyle anlıyoruz, bir yerden hasbelkader bu yemeği duymuşsanız ve laf arasında ağzınızdan çıkmış ise, mecliste size yönelmiş kuşkulu gözlerle karşılaşmanız olası: "sen nereden biliyorsun o yemeği??" "valla billa ben masumum!" demeniz gerekir o an. ayrıca bir yemeğe uhrevi anlamlar neden ve nasıl yüklenir, ayrı bir muammadır*
(dagny taggart, 22.11.2005 23:58 ~ 23:58)
e(256,8577242,'dagny taggart');

--------------------------------------------------------
basina oturup kasiklayan herkesin doyma mecburiyeti olan, mübarek bir gözle bakilan pilav. etli pilavdir, baska da bir sey degildir. kalktiktan sonra ben doymadim diyenlere hos gözle bakilmaz, kinanir, varsa dibindeki artiklarin yenmesi teklif edilir. eger kisi de mide degil de iskembe varsa insanlarin agzindan siniye düsürdügü mübarek artiklar yenir ve uhreviyet havasina bürünülür. hava iyiyse sonra da hali saha maçi yapilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Notebook, I hope you enjoy. The address is http://notebooks-brasil.blogspot.com. A hug.